logZselici Homoktövisa természetes egészség

A homoktövis, mint gasztroalapanyag

A homoktövis, mint gasztroalapanyag

Nálunk a homoktövis folyamatos tesztelés alatt áll. Egyrészt mióta megismerkedtünk vele, fanatikus fogyasztói lettünk - rendkívüli pozitív hatását azóta is napról napra megtapasztaljuk - másrészt termékeinket fogyasztásuk által minőségileg is vizsgáljuk, harmadrészt folyton azon kísérletezek/gondolkodom, hogy miként tudnám minél sokrétűbben felhasználni ezt a csodabogyóst. Őrleményeinket és velőnket több desszert alapanyagaként felhasználtam már, egyik kedvenccé vált tortámmal a tavalyi évben a Györgytea Ehető Gyógynövények Karácsonyi Receptpályázatán dobogós helyet szereztem. (https://gyorgytea.hu/hirek-esemenyek/ime-karacsonyi-receptpalyazatunk-nyertesei/)

A Zselici Homoktövis Torta receptje:

Hozzávalók: 11 tojás, 5 púpos evőkanál liszt, 2 púpos evőkanál Zselici homoktövis mag őrlemény, 2 csomag vaníliás pudingpor, 16 csapott evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 1,5 dl Zselici homoktövis velő, 30 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 7 dkg kókuszreszelék, 1 púpos evőkanál Zselici homoktövis őrlemény, 25 dkg aszalt sárgabarack, rum.

A piskóta elkészítése: 7 tojásfehérjét kemény habbá verünk, miközben folyamatosan adagolunk hozzá 7 csapott evőkanál cukrot. A felvert fehérjébe óvatosan belekeverünk 7 tojássárgáját, 5 púpos evőkanál lisztet és 2 púpos evőkanál homoktövis mag őrleményt. Előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük, majd ha kihűlt a tészta, 3 részre vágjuk.

A krém készítése: 2 csomag vaníliás pudingport, 4 tojássárgáját, 9 csapott evőkanál cukrot simára keverünk 2,5 dl tej és 1,5 dl homoktövis velő keverékével, majd lassú tűzön folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. 30 dkg vajat kihabosítunk, melyet a kihűlt krémmel csomómentesre összedolgozunk.

A habcsók készítése: 4 tojásfehérjét 15 dkg átszitált porcukorral kemény habbá verünk, majd óvatosan beleforgatunk 7 dkg kókuszreszeléket és 1 púpos evőkanál homoktövis hús őrleményt. Habzsákba tesszük, és sütőpapírral bélelt tepsire apró halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben alacsony hőfokon megsütjük a habcsókokat.

Összeállítás: A tortalapokat betöltjük a homoktövis krémmel, a krém tetejére rumba áztatott aszalt sárgabarackot szórunk, majd a torta tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel. Legvégül a torta tetejére halmokat nyomunk a maradék krémből, és a kihűlt habcsókkal, valamint apróra vágott aszalt sárgabarackkal díszítjük.

Ha gyorsan kell előrukkolnom egy egyszerű, de finom desszerttel, akkor előszeretettel sütöm meg ezt a Kevert Kuglóf, vagy Banánkenyér receptet.

Kevert Kuglóf hozzávalói: 4 egész tojás, 12 dkg cukor, fél bögre tej, fél bögre vaj vagy olaj, 1 csomag vaníliás cukor, 8 púpos evőkanál liszt, 4 púpos evőkanál rétes liszt, 1 púpos evőkanál Zselici Homoktövis mag őrlemény, 2 evőkanál Zselici Homoktövis velő, fél csomag sütőpor. Ízlés szerint keverhetünk a tésztába rumot/ rumaromát, mazsolát, kandírozott gyümölcshéjat, aszalt gyümölcsöt, diót, csokidarabkákat...stb.

Ahogy készítettem:

1.) Az egész tojásokat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a tejet és az olajat.

2.) A száraz anyagokat az alábbiak szerint összekevertem:

Sárga tészta: 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál rétes liszt, 1/4-ed csomag sütőpor, mazsola, kandírozott gyümölcshéj.

Barna tészta: 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál Zselici Homoktövis mag őrlemény, 1/4-ed csomag sütőpor, mazsola, kandírozott gyümölcshéj.

3.) A sárga tésztához a száraz anyagokat a tojásos keverék felével és 2 evőkanál Zselici Homoktövis velővel összekevertem, majd a kuglóf forma aljába öntöttem.

4.) A barna tésztához a száraz anyagokat a maradék tojásos masszával összekevertem, rumaromával ízesítettem és a sárga tészta tetejére öntöttem.

5.) Előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütöttem.

A Banánkenyér hozzávalói: 10 dkg Zselici homoktövis őrlemény, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehér liszt, 12 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 25 dkg vaj, 4 tojás, 1 rumaroma, 4 db érett banán, őrölt fahéj, mazsola, aszalt gyümölcs, durvára vágott dió, csokoládé darabok ízlés szerint.

Így készült:

A vajat felolvasztottam, majd egyenként hozzá kevertem a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a villával összetört banánt, a rumaromát, majd beleforgattam a homoktövis őrleményt, a teljes kiőrlésű és a fehér lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, végül durvára vágott diót, aszalt szilvát, mazsolát és étcsokoládé darabokat kevertem a tésztába, melyet közepes hőfokon megsütöttem.

A Karácsony pedig nem múlhat el Zselici Homoktövis likőr nélkül.

Hozzávalók: 7 dl fehér rum vagy vodka, 4 dl Zselici homoktövis velő, 20-25 dkg nádcukor (vagy méz/egyéb édesítőszer), 1 rúd vanília (vagy vanília őrlemény), ízlés szerinti mennyiségben: szegfűbors, fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg.

Elkészítése: A hozzávalókat jól össze kell keverni, majd üvegekbe tölteni, hűtőbe tenni és naponta többször alaposan összerázni, hogy a cukor/méz feloldódjon benne. Ha az ízek összeértek – kb. 1,5-2 hét – a likőrt le kell szűrni és mértékkel fogyasztani!

Ezekben a receptekben a homoktövis egészségvédő hatása kevésbé tud érvényesülni, ám élvezeti értéke annál inkább!

**A receptek nyilvános közlése kizárólag a forrás megjelölésével megengedett!

 2021-02-25 7:16