logZselici Homoktövisa természetes egészség

Mi fán terem a homoktövis

Mi fán terem a homoktövis

Látott már szemet gyönyörködtető sárga, vagy narancssárga színű bogyóktól roskadozó homoktövis bokrot vagy fát?

A homoktövis sűrű bozótot alkotó, lombhullató tövises cserje, amely 1,5-4 méterre megnövő bokorrá, vagy akár 6 métert meghaladó fává is nevelhető. Kiterjedt gyökérrendszere miatt kiválóan alkalmas talajmegkötésre, sövényként is ültethetjük. Ágai ezüstösen csillogóak és tövisesek. Szélmegporzású, kétlaki növény. Ahhoz, hogy termést hozzon, nőivarú egyedei mellé hímivarút is szükséges ültetni. Az eltelepítését követő második, harmadik évtől fordul termőre.

Virágai lombfakadás előtt nyílnak, melyek a termő bokrokon apró, sárgás-zöldes sziromszerű csészéből-, a porzós egyedeken barna színű szirom nélküli füzérben álló virágból állnak. Virágzása nem olyan látványos, mint a többi gyümölcsfáé, a laikus szemnek szinte észrevehetetlen.

Termése lédús, vékony héjú, színe fajtától függően a világos sárgától a narancsvörösig terjedhet. Magja apró, sötétbarna színű. Mind a gyümölcs húsa, mind a magja értékes zsírsavakban gazdag.

A fürtökben álló bogyók savanykás ízűek, fajtától és időjárástól függően augusztustól egészen szeptemberig-októberig érésben vannak.

Szinte az egész növény hasznosítható, hatóanyag tartalma levelétől a magjáig egészségünk megőrzését szolgálja.

 2020-12-03 12:00