Pár hónappal ezelőtt születésnapi meglepetésül készítettem el Édesanyámnak ezt a könnyed, savanykás ízvilágú Zselici Homoktövis joghurttortát. Bár e desszert összeállítása igényel némi türelmet és időt, azonban friss, üde és különlegesen finom íze miatt megéri elkészíteni.
Zselici Homoktövis joghurttorta hozzávalói:
A torta aljához:
210 gramm zabpelyhes keksz
80 gramm puha vaj
A joghurtos rétegekhez:
800 gramm görög joghurt
320 gramm tejszín
320 ml Zselici Homoktövis velő
320 ml narancslé
9 ek. méz (vagy egyéb édesítőszer)
18 db lapzselatin
A zabpelyhes keksz hozzávalói:
150 gramm apró szemű zabpehely
50 gramm teljes kiőrlésű liszt
30 gramm Zselici Homoktövis őrlemény
20 gramm Zselici Homoktövis magőrlemény
1 kk. őrölt fahéj
½ kk. szódabikarbóna
150 gramm vaj
1 db tojás
4-5 ek. olvasztott méz
A keksz elkészítése: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és a mézet, továbbá a felvert tojást. 30-40 percet hűtőben pihentetjük, majd kisebb (kb. evőkanálnyi mennyiségből) golyókat formázunk, majd a tenyerünkkel ellapítunk. Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük a kekszeket.
Ebből a mennyiségből kb. dupla adag lesz, mint ami a torta elkészítéséhez szükséges, a maradék kekszet elfogyaszthatjuk akár a reggeli kávénk mellé.
A kihűlt kekszből 210 gramm mennyiséget szétmorzsolunk, majd 80 gramm puha vajjal összedolgozzuk. A zabkekszes alapot sütőpapírral bélelt – 20 cm átmérőjű - tortaforma aljára simítjuk, majd a hűtőbe tesszük.
A joghurtos rétegek elkészítéséhez elsőként keverjük össze a görög joghurtot a tejszínnel.
A krém felét tegyük egy edénybe, és adjunk hozzá 3 ek. mézet. Én mind a zabpelyhes kekszhez, mind a krémhez bodzás akácmézet használtam, ezzel még egy plusz ízt csempésztem a tortámba.
Közben 6 db lapzselatint (6 külön kis edényben) annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, áztassunk be. Miután megpuhultak - ez pár percet vesz igénybe - a lapokat csavarjuk ki és tegyük a krémhez, majd melegítsük össze, egészen addig, amíg a zselatin fel nem oldódik. Arra vigyázzunk, hogy a zselatinos krémet ne forraljuk, csak melegítsük!
Ha feloldódtak a zselatinlapok, a krémet óvatosan öntsük a zabkekszes alapra, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A következő réteg elkészítésével várjunk addig, amíg az 1. réteg meg nem szilárdul. Ez kb. 1 órát vesz igénybe.
Amikor megszilárdult, készítsük el a következő réteget az alábbiak szerint:
A megmaradt joghurtos krémet felezzük el, majd az egyik felét tegyük egy edénybe, keverjünk hozzá 3 ek. mézet és a narancslevet. Ehhez a réteghez is szükségünk lesz 6 db lapzselatinra, melyet az első rétegnél leírtak szerint beáztatunk, kinyomkodunk, majd a narancsos krémmel feloldódásig összemelegítünk. Az elkészült krémet óvatosan a tortára öntjük, majd dermedésig a hűtőszekrénybe rakjuk.
A homoktövises réteg elkészítéséhez a maradék joghurtos krémet 3 ek. mézzel, a Zselici Homoktövis velővel és az előzetesen beáztatott és kinyomkodott 6 db zselatinlappal összemelegítünk. Amikor feloldódott a zselatin, az elkészült krémet a torta tetejére öntjük, és a hűtőbe tesszük.
A legfelső réteg dermedését követően tetszésünk szerint díszítjük a tortát.
Az elkészült torta szilárdulást követően, kb. 2-3 óra elteltével már szeletelhető, de másnapra a rétegek „masszívabbá” válnak.
Jó étvágyat hozzá!
*A recept nyilvános közlése kizárólag a forrás megjelölésével megengedett!
2021-08-20 5:30