logZselici Homoktövisa természetes egészség

A legendás homoktövis

A legendás homoktövis

Tudta, hogy a homoktövis a világ majd minden táján elterjedt és használata évezredekre nyúlik vissza?

Már az ókorban is ismerték ezt a kivételes bogyóst, felhasználásának módjáról számos legenda és írásos dokumentum látott napvilágot.

Az egyik szerint a világhódító Nagy Sándor Perzsa birodalom elleni hadjáratát is a homoktövis mentette meg, ugyanis serege, a magas hegyeken való átkelésben megfáradva, a vadon termő homoktövis levél-masszájának fogyasztásától kapott új erőre, vélhetően a levélben lévő fehérje, vitamin-, és mikrotápanyag tartalom miatt. A levélből nemcsak a katonák, hanem a lovak is részesültek. Csakúgy, mint az ókori görögök versenylovai, akiket az Olimpiai játékok előtt, fizikai teljesítőképességük növelése érdekében homoktövis bogyóval és levéllel etettek, melytől nemcsak erejük növekedett, hanem szőrzetük is csillogóvá vált. Egyesek szerint a homoktövis görög neve is innét eredeztethető (hippos=ló, pheas=fényes).

Hippokratész is említést tett írásaiban a homoktövisről, melyet gyomorbántalmak ellen alkalmaztak.

A világtörténelem egy másik hódítója, Dzsingisz kán is bevetette a homoktövis olaját hadserege erejének növelésére.

A kínaiak a gyógynövények királynőjének tartják a homoktövist, a kínai császárokat már több ezer évvel ezelőtt ezzel gyógyították. A mongolok és a tibetiek is évezredek óta használják sokoldalúsága miatt. Tibetben az egészség kincsestárának hívják, az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövényük, melyet számos betegség gyógyítására használnak. A skandináv területeken az egyik legértékesebb téli gyümölcs és C-vitamin forrás. A szibériai vadászok szibériai ananásznak hívják és előszeretettel fogyasztják vitamin tartalma és kiemelkedő beltartalmi értékei miatt.
Brezsnyev, az alkoholfogyasztás káros mellékhatásainak csökkentése érdekében – májtisztító, májvédő hatása miatt – nagy dózisban fogyasztotta a homoktövis olaját. Sőt, az űrhajósok étrendjében – immunerősítő és roboráló hatása miatt - is helyet kapott.

Hazánkban is őshonos, védett növény, fogyasztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár sokak előtt ismeretlen még mind kinézete, mind jótékony hatása tekintetében.

Aki természetes forrásból szeretné pótolni a szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, azoknak az egyik legkiválóbb alternatíva a homoktövis fogyasztása, hiszen számos területen támogatja a szervezetet.

Kedvező élettani hatása mára elvitathatatlanná vált, és ez bizony nem csak legenda, számos hazai és nemzetközi kutatás által is igazolást nyert.

 2020-11-16 12:00